Groepsspel ‘Mijnenveld’

Mijnenveld is een groepsspel dat ik heb bedacht aan de hand van bestaande spelletjes gevonden op internet. Zelf heb ik het gebruikt bij een avond met tieners.

In het kort

Waar: Zowel binnen als buiten mogelijk.
Benodigdheden:
– Minimaal 2 theedoeken (per team een theedoek als blinddoek).
– Objecten om het speelveld van te maken zoals een stel stoelen.
Tijdsduur: Zeer variabel, gemakkelijk meer dan een half uur.
Doel: Elk team moet binnen het gestelde aantal stappen zoveel mogelijk teamleden aan de overkant krijgen.

De uitwerking is als volgt

Deel de groep in tweeën (jongens vs. meisjes?). Zet de groepen tegenover elkaar in de ruimte, de plek waar ze staan is vanaf nu hun ’thuisbasis’. Verspreid door de ruimte verschillende objecten, net wat voor handen is (bijvoorbeeld stoelen). Niet teveel, het moeten obstakels blijven. Geef elke thuisbasis een ingang door twee stoelen met de rugleuningen naar elkaar toe te plaatsen met een halve meter tussenruimte. Alle teamleden moeten in hun thuisbasis blijven want tussen de thuisbasissen bevindt zich namelijk een mijnenveld!

De mijnen zijn de stoelen verspreid door de ruimte. Laat ieder team een eerste ‘blindganger’ kiezen. Deze persoon moet geblinddoekt door middel van aanwijzingen de overkant van het veld bereiken en de thuisbasis van de tegenstander binnen stappen.

Deze aanwijzingen mogen alleen gegeven worden door de levende teamgenoten die zich natuurlijk altijd in hun thuisbasis bevinden. De blindganger mag natuurlijk slechts een stap per beurt zetten.

Nu is het de opdracht om binnen bijvoorbeeld 15 stappen zoveel mogelijk teamleden naar de overkant te krijgen. Als de blindganger in aanraking komt met een mijn dan is deze af. Komt de blindganger in aanraking met de blindganger van de tegenstander dan zijn beide blindgangers af. Dit kan dus tactisch worden gebruikt als de aantal stappen bijna op zijn.

Als een blindganger is opgeblazen of een punt heeft gehaald door de thuisbasis van de tegenpartij te halen dan wordt er een nieuwe blindganger gekozen. Een team kan nooit meer punten halen dan het teamleden heeft, minus 1. Er moet namelijk altijd één iemand achterblijven in de thuisbasis om het op een na laatste teamlid naar de overkant te loodsen.

Geef een antwoord